Stijnzijn

Menu
Column
Zit geluk in de genen?
Tekst: Stijn Depoorter, Foto: Sarah Van Looy, Cover: ZiZo

Aan het begin van een nieuw jaar vliegen de gelukwensen in het rond. “Een gelukkig nieuwjaar. Dat al je wensen mogen uitkomen.” Een inspiratieloze, maar vaak gehoorde, wens die in feite tegenstrijdig is. Hij impliceert dat je pas gelukkig kan worden als al je wensen uitkomen. Ik leef niet in sprookjesland en besef maar al te goed dat het een utopie is te hopen dat al mijn wensen verwezenlijkt zullen worden. Is het niet beter om gelukkig te zijn met wat je hebt dan ongelukkig te zijn om wat je niet hebt?

Geen beter thema voor ons winternummer dan geluk. Terwijl in 2017 de cijfers van depressies en burn-outs de pan uit rezen, de wachtlijsten bij psychologen en psychiaters langer werden en steeds meer Belgen hun depressieve gevoelens of angststoornissen wegslikten met medicatie, proberen we bij ZiZo met dit nummer op zoek te gaan naar geluk.

Volgens ‘professor in geluk’ Florence Servan-Schreiber bestaat het recept voor een gelukkig leven uit veertig procent genetisch materiaal, tien procent externe factoren (geld, gezondheid, weersomstandigheden…) en vijftig procent ingesteldheid. Als er al een recept voor geluk zou bestaan, dan zou dat recept waardevoller zijn dan dat van Coca-Cola. Voorts stelt ze dat, wie met een positieve houding door het leven gaat, gelukkiger is dan wie dat met een negatieve doet. Klinkt heel aannemelijk maar zo simpel is de realiteit helemaal niet.

Je mentaliteit hangt af van je karakter. De basis krijg je bij je geboorte mee en het wordt in de loop van je leven verder gevormd en bijgeschaafd door allerlei gebeurtenissen, ontmoetingen en externe factoren.

De zoektocht naar geluk verschilt van persoon tot persoon. Er bestaat geen ultiem stappenplan. Je kan geen blik geluk in de supermarkt kopen. Wat voor mij werkt, werkt voor jou misschien niet. Of omgekeerd. Bij de een gaat de zoektocht naar geluk al wat vlotter dan bij de ander. Dat is helemaal oké, want we sleuren allemaal een verschillende rugzak met bagage met ons mee, en bij LGBTI’s zit er vaak nog wat extra vulling in die rugzak.

Een open blik, zonder direct een oordeel over de ander te vellen, dat wil ik dit jaar vaker zien. Daar zou ik in 2018 gelukkiger van worden. Jij ook? Ik hoop dat ZiZo je daar met dit nummer alvast een eind mee op weg helpt met artikels over o.a. zelfzorg, weerbaarheid en inclusie op de werkvloer. Geena Lisa brengt een eerbetoon aan Yasmine,  trans*personen Eefje en Ghislaine getuigen over hun transitie en we onderzoeken de maakbaarheid van geluk aan de hand van enkele gelukstips. Veel leesplezier!

Sinds oktober ben ik hoofdredacteur van ZiZo, een blad voor holebi’s, transgenders en andere eenhoorns. Dit voorwoord schreef ik voor mijn eerste printnummer, een themanummer over geluk. Je kan een gratis exemplaar van ZiZo meenemen in onze afhaalpunten. Of neem een abonnement, dan krijg je het nummer toegestuurd.

Dit wil je vast ook lezen

Column
Weggegaan is plaats vergaan Het is ondertussen alweer vier maanden geleden dat je noodgedwongen terug in België belandde met enkele kleren, een toiletzak, een stapel boeken en een oude…