Stijnzijn

Menu
Column
Vervoer(ing)
Tekst: Stijn Depoorter, Illustratie: Zwoltopia

Een auto en een relatie lijken verdacht veel op elkaar. Tot dat besef kwam ik tijdens een slapeloze nacht. Je verklaart me waarschijnlijk voor gek want hoe kan een mechanisch rijtuig op vier wielen gelijkenissen vertonen met een vrijwillig – laten we daar maar van uitgaan -verbond tussen twee mensen? Het gebruik van het ene is tot in de kleinste details uitgeschreven in een knoert van een handleiding terwijl niemand het andere helemaal kan doorgronden, laat staan dat er een gebruiksaanwijzing voor bestaat. En toch …

Het begint bij de aankoop: soms het gevolg van een passionele impuls en soms een weldoordachte keuze voor status, comfort of duurzaamheid. Bij de ene is het liefde op het eerste gezicht terwijl de liefde bij de andere gestaag groeit. Sommigen hebben al een model op het oog nog voor ze de toonzaal binnenstappen, anderen zijn eeuwige twijfelaars. Bepaalde mensen zien van de aanschaf af omdat ze vallen over dat ene detail of omdat er te weinig garanties zijn dat hun keus een lang leven beschoren zal zijn, anderen zitten er niet mee in om het ding gewoon in te ruilen voor een ander prototype. En vaak gaat er een testrit aan vooraf …

Er is werkelijk voor elk wat wils en je begrijpt lang niet alle keuzes die je naasten maken: sommigen scheppen graag op of leven boven hun stand, van andere combinaties weet je gewoon op voorhand dat ze vroeg of laat zullen crashen. Dat blinkende carrosserie geen garantie op succes is hoef ik je ook niet te vertellen, de kans dat je onder de motorkap roestplekken of een laag oliepeil aantreft is vrij reëel. Nu en dan ben je jaloers op de wagen van je medemens en in deze moderne tijden wordt er al eens aan carpooling of autodelen gedaan – alles voor het milieu nietwaar.

Een perte totale komt totaal onverwacht en steevast op het verkeerde moment.

Aan de keuring ontsnap je ook niet en je zal maar eens een rode kaart van je schoonmoeder krijgen … Als je geen vehikel in je bezit hebt, dan vinden de meeste mensen dat dan weer sneu voor je want ze kunnen zich een leven zonder helemaal niet voorstellen. Als blijkt dat het een bewuste keuze is om zonder door het leven te gaan, dan fronsen ze hun wenkbrauwen nog meer. Een wagen geeft je nu eenmaal vrijheid, vinden ze. Al is het omgekeerde maar al te vaak waar.

Stijn_auto_1068x2000px
Illustratie: Zwoltopia

Net zoals een auto loopt een relatie meestal op wieltjes. Samen verken je onbekende terreinen, langere afstanden overbrug je door bij te tanken en de verschillende versnellingen zorgen ervoor dat je je aan diverse situaties kan aanpassen. Af en toe moet je er duchtig aan sleutelen want verwaarlozing is nefast en een regelmatig onderhoud is onontbeerlijk – de bougies eens goed smeren zeg maar. Als je steeds vaker in panne valt, dan weet je dat er een dag zal komen dat de wisselstukken opgebruikt zijn en reparatie niet meer mogelijk is. Een perte totale komt dan weer totaal onverwacht en steevast op het verkeerde moment.

Soms ga je uit de bocht, moet je bruusk remmen voor een obstakel op de weg of raakt de radiator verhit. Het is belangrijk om in zo’n situatie het hoofd koel te houden zodat je de controle over het stuur niet verliest. Slaag je hier niet in, dan ontspoor je en loopt het grondig fout. Veelal kan je de deuk uitblutsen of de schade herstellen maar die is wel eens te groot en dan is de schroothoop helaas onvermijdelijk. Sommigen vervangen hun wagen met de regelmaat van de klok door een jonger model terwijl anderen geen afstand willen nemen van hun geliefde old timer. De gevolgen van een slippertje kun je al helemaal niet voorspellen en dat vermijd je dus beter voordat je in een doodlopende straat terecht komt.

In de kofferbak zeult de een al wat meer bagage met zich mee dan de andere. Bij gelegenheid werp je een blik in de achteruitkijkspiegel – waar er al dan niet een boompje met dennengeur aan bengelt. Soms wil je stiekem de kilometerstand terugdraaien naar betere tijden maar probeer dat te vermijden. Je focust beter op de weg die voor je ligt, een weg die je vol vertrouwen tegemoet kan rijden. Maar wees voorzichtig want net als een voorruit kan vertrouwen snel barsten vertonen en helaas bestaat er geen Carglass voor de ziel – zelfs al is het sterretje kleiner dan een stuk van twee euro.

 

Dit wil je vast ook lezen

Column
Weggegaan is plaats vergaan Het is ondertussen alweer vier maanden geleden dat je noodgedwongen terug in België belandde met enkele kleren, een toiletzak, een stapel boeken en een oude…