Stijnzijn

Menu
Column
Als de bladeren vallen
Tekst: Stijn Depoorter / Foto: Pexels

Herfst, de periode van het jaar waarin de natuur zich voorbereidt op de winter. Sommige dieren maken zich op voor hun winterslaap, anderen leggen een wintervoorraad aan. Het groene bos verandert in een explosie van warme tinten van rood en oranje. Nog een laatste krachtinspanning van de bomen en struiken voordat ze hun bladeren loslaten en wij ze voelen ritselen onder onze voeten tijdens een boswandeling.

Hoe knus de herfst ook mag zijn met zijn tv-avonden met fleece dekentjes en gemberthee, hij zorgt er wel voor dat er minder zonnestralen op mijn snoet vallen. Daardoor neemt mijn energiepeil wel eens een duik tijdens dat seizoen. Traditiegetrouw verwacht ik deze herfst dus ook een telefoontje van mijn bezorgde mama. Elk jaar herinnert ze me eraan om een vitaminekuur bij de apotheek te halen. “Zodat je lichaam weerbaar is voor de barre winter die op komst is.” Gehoorzaam als ik ben, volg ik haar goede raad op.

Weerbaarheid is niet enkel een lichamelijke kwestie. Ook je mentale weerbaarheid verdient aandacht, los van het seizoen. Constant stevig in je schoenen staan is niet voor elke persoon altijd even evident, ook voor mij niet. We dragen allemaal een rugzak met levenservaringen en herinneringen met ons mee. We moeten beseffen dat het leven niet altijd een feest is, en dat dat oké is.

Laten we er gewoon voor elkaar zijn. Een goed gesprek, een knuffel of een onverwachts bezoek… Het lijken evidente zaken, maar vaak verliezen we die kleine dingen uit het oog tijdens ons jachtig bestaan. Terwijl net die kleine dingen onze mentale weerbaarheid een serieuze opkikker kunnen geven.

Zelfs als de bladeren vallen, weet dan dat je er een handvol kunt oprapen en in de lucht gooien. Dans, spring en lach als een kind. Koester dat moment en deel het met anderen.

Dit is het voorwoord voor het herfstnummer van ZiZo. Je kan een gratis exemplaar van ZiZo meenemen in onze afhaalpunten. Of neem een abonnement, dan krijg je het nummer thuis toegestuurd.

Dit wil je vast ook lezen

Column
Weggegaan is plaats vergaan Het is ondertussen alweer vier maanden geleden dat je noodgedwongen terug in België belandde met enkele kleren, een toiletzak, een stapel boeken en een oude…